Competició de robots

A partir del 2n trimestre cada escola participant disposarà del taulell i els cubs per poder dur a terme el projecte a l’aula. Cada escola s’haurà de construir el perímetre amb el marc de fusta tenint en compte que les mides del tapet són de 240×118 cm. La BASE d’on surt el robot és mòbil i té unes dimensions de 32×24 cm (4 quadrats del tapet de llarg per 3 d’ample).

BASES DE LA COMPETICIÓ

  1. Cada equip podrà triar on col·loca la seva Base (sempre perfectament encaixada dintre de 12 quadrats del taulell). La Base només es podrà moure de lloc un cop finalitzada la ronda. La Base no es pot situar sobre cap prova.
  2. Cada prova té una puntuació i es tracta d’aconseguir el màxim nombre de punts en el temps que dura una ronda de competició (2’:40”). Els equips realitzaran 3 rondes.
  3. Se’ls proposa resoldre una prova “in situ”. Se’ls explicarà en què consisteix aquesta nova prova el mateix dia de la jornada i els alumnes podran provar el resultat de la seva programació en qualsevol moment de les seves tres rondes. Aquesta prova s’ha de resoldre dins dels 2’:40” que dura una ronda.
  4. Quan el robot està a la Base preparat per sortir a realitzar una o varies proves, no hi pot haver cap peça que surti del perímetre de la Base.
  5. El robot només podrà ser manipulat quan estigui a la Base (qualsevol part que toqui a la base). Si s’agafa el robot sense que aquest estigui dintre de la Base es penalitzarà a l’equip amb 1 punt.
  6. Qualsevol peça que el robot porti a la Base pot ser retirada del tapet i tornada a posar sobre el robot (sempre que estigui a la base)
  7. Tal i com quedin les peces sobre el tapet quan s’acabi el temps de la ronda és el que mirarà l’àrbitre per puntuar.
  8. La puntuació final serà la suma de les 3 rondes.

PROVES I PUNTUACIONS

Primer cal preparar el tapet. Què hi ha dins del kit?

Com es munta la prova de les llobateres?

Com es munten les proves de muralles?

Com es munta la batalla de Llinars?

Tot seguit us exposem la relació de totes les proves que hi haurà al taulell de competició així com les puntuacions de cadascuna d’elles.

1-La torre dels frares d’Hostalric.

La torre dels Frares és una de les construccions medievals més importants d’Hostalric. Mesura uns 33 metres d’alçada i cronològicament se la data al segle XIII.

L’origen del nom de la torre es deu al fet que al seu davant, a l’actual casa consistorial, hi havia el convent de frares mínims de l’ordre de sant Francesc de Paula. La torre te tres plantes i un magnífic mirador accessible amb ascensor. més

Prova: Per a la rehabilitació de la torre cal fer arribar a material de construcció a dins de la torre. Es donaran 20 punts si el material d’obra (cub) acaba dins de la torre.

 

2-Les Llobateres

La zona humida de les Llobateres és el resultat de l’activitat d’explotació i restauració d’una gravera situada dins el terme municipal de Sant Celoni. Aquest espai natural ha generat un paisatge de ribera excepcional i un interessant punt d’observació de flora i fauna d’ambients aquàtics a la plana al·luvial de la Tordera. més

Prova: Cal ajudar a les aus migratòries a trobar el refugi i descans de les llobateres. Es donaran 20 punts si els ocells acaben a les llobateres (el cub arriba al final de la tirolina).

 

 

 

3-Castell de Montsoriu

El castell de Montsoriu va ser una gran fortificació militar i també un gran palau gòtic, on van viure els vescomtes de Cabrera des de mitjan segle XIV.més

Prova: Per a a la reconstrucció del castell es fa servir una grua de grans dimensions. Es donaran 20 punts si s’aconsegueix fer girar la grua 180 graus o 10 si s’aconsegueix fer girar més de 90 però no arriba als 180 graus.

 

4-La llegenda del gorg negre.

Segons la llegenda, al Montseny hi habiten bruixes i fades. Camí del poble de Gualba, mig amagat en el bosc, trobem un salt d’aigua que en caure forma un pou molt profund, que s’anomena el Gorg Negre. Normalment és un niu de pau al mig del bosc, però un cop a l’any la pau es transforma en disbauxa. Si t’apropes al gorg les nits de lluna plena del mes d’agost, a mitjanit, hi trobaràs les bruixes del Montseny banyant-s’hi.  més

Prova: S’ha de descobrir què s’amaga dins el gorg negre (hi ha un cub amb 4 colors (negre, blanc, groc i vermell ). Es donaran 20 punts si el robot mostra per pantalla el color correcte del cub que s’amaga dins el gorg (es pot mostrar el número que torna el sensor o un text amb color ).

5-Regulació d’accés al parc natural als vehicles privats.

La Diputació de Barcelona regularà l’accés al Parc Natural – Reserva de la Biosfera del Montseny durant tres caps de setmana d’octubre i novembre als vehicles particulars, coincidint amb els moments de màxima afluència de visitants, oferint com alternativa una línia de transport públic gratuït des de Sant Celoni i Campins fins a la vall de Santa Fe. més

Prova: S’ha de fer arribar l’autobús al Montseny des de Campins a qualsevol àrea verda del tapet, si s’aconsegueix es donaran 20 punts.

6-Esgrafiats de l’església de Sant Celoni.

L’església de Sant Martí de Sant Celoni, que se situa a Sant Celoni, ha esdevingut un dels elements més emblemàtics del patrimoni de la ciutat i és catalogada a l’Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. La seva extraordinària façana, presumeix de tenir els esgrafiats més grans de tot Europa, datats de l’any 1762.més

Prova: El robot ha de repintar els esgrafiat de l’església. Es donaran 10 punts si el robot guixa en qualsevol punt de la façana i 10 punts més si guixa una línia de més de 2 cm.

7-El pont trencat.

S’aixeca sobre la Tordera a la zona que fa de límit entre els termes de Sant Celoni i Santa Maria de Palautordera, i travessava el riu seguint el traçat de l’antiga via Augusta romana i el camí ral medieval. Es tracta d’un pont d’estil gòtic que es va construir a l’època medieval, entre els segles XIV i XV. Originàriament tenia dos ulls amb arcades apuntades però només en conserva un, bastit a consciència amb carreus de pedra, que pertany a Palautordera. La resta es destruí durant la Guerra del Francès el febrer de 1811, a la batalla de la Tordera, per ordre del general Obispo i amb l’objectiu d’assegurar la retirada i dificultar el pas de les tropes napoleòniques invasores.més

Prova: S’ha de rehabilitar el pont perquè s’hi pugui tornar a passar. Es donaran 20 punts si les dues parts del pont queden tocant al tapet.

8-El dolmen de la pedra gentil.

La Pedra Gentil és una estructura megalítica d’uns 4.000 anys, és un sepulcre dels anomenats de cambra simple.més

Prova: S’ha de restaurar el dolmen. Es donaran 20 punts si el cub gran que teniu a la base queda sobre els altres dos cubs.

9-El ball de gitanes

El ball típicament de Carnaval es fa en formació de colles de parelles en fila, amb castanyoles a les mans i picarols als peus, salten i ballen al ritme de la música, sovint interpretada per una cobla.més

Prova: El robot haurà de pujar a la plaça (brik dins de la part superior de la rampa) i tocar una melodia de ball de gitanes (polca, xotis, jota. Potser un arxiu o tons) (mínim 5 segons), si ho fa rebrà 10 punts, si a més balla sobre la rampa sense caure rebrà 10 punts més.

10- Torre Roja de Vilamajor

La Torre Roja és una imponent torre de 25 metres d’alçada i una planta quadrada de 5x5m, construïda amb petits carreus de pedra rogenca que li donen un aspecte molt peculiar que li ha valgut el nom de “Torre Roja”. Malgrat que fou construïda per ser la torre d’homenatge o torre  mestra del castell de Vilamajor, actualment aquesta torre exempta, fa les funcions de campanar de l’església de Sant Pere. més

Prova: S’ha de fer sonar la campana. Es donaran 20 punts si es depenja la corda fins al taulell, i només 10 si s’aconsegueix despenjar una mica la corda però no arriba a baix de tot.

11- Batalla de Llinars

La batalla de Llinars o batalla de Cardedeu, fou un combat de la Guerra del Francès lluitat el 16 de desembre de 1808 al Vallès Oriental. més

Prova: El robot ha de canviar les banderes de cada bàndol per la bandera de la Pau. Per cada bandera canviada es donen 10 punts, per tant es poden donar 20 punts en total per les dues banderes canviades. 

Aneu a la barra d'eines